Kablolu ve Kablosuz Yangın Alarm Sistemi Arasındaki Farklar

Günümüzde; konvansiyonel, adreslenebilir ve kablosuz olmak üzere üç çeşit yangın alarm sistemi bulunmakta. Peki kablolu ve kablosuz yangın alarm sistemi arasındaki farklar nelerdir?

Günümüzde; konvansiyonel, adreslenebilir ve kablosuz olmak üzere üç çeşit yangın alarm sistemi bulunmakta. Konvansiyonel sistemler ve adresli sistemler kablolu olarak kurulumu yapılan yangın alarm sistemleri içerisinde yer alıyor.
Gelişen teknoloji ile birlikte yangın alarm sistemlerinin de kablosuz modelleri piyasadaki yerini almış durumda. Peki bu sistemler arasında bir seçim yaparken neleri göz önünde bulundurmalıyız? Aralarında ne gibi farklılıklar var? Öncelikle yangın algılama sistemlerine kısaca bir göz atalım.

Konvansiyonel Sistemler
Konvansiyonel yangın alarm sistemleri kuruldukları alanları bölgelere ayırır. Konvansiyonel sistemlerde yangın ihbarı noktasal değil, bölgesel olarak gelmektedir.

Adreslenebilir Sistemler
Adresli yangın alarm sistemleri kuruldukları alanları noktasal olarak ayırır. Adresli sistemlerde yangın ihbarı tam olarak yangının konumunu vermektedir. Adresli sistemlerde yangın dedektörleri kendilerine has elektronik adresler ile belirtilir ve ihbar ya da kirlik, arıza gibi durumları noktasal olarak bildirirler.

Kablosuz Sistemler
Kablosuz sistemlerde adından da anlaşılacağı üzere cihazlar kontrol paneline kablosuz olarak bağlanırlar. Yangın ihbarı cihazlardan panele bir radyo sinyali ile iletilir. Kablosuz sistemler de adresli sistemler gibi yangın ihbarını noktasal olarak bildirirler.

Hangi Sistemi Almalıyım

Yangın algılama sistemi alırken kablolu mu yoksa kablosuz sistemleri mi tercih edeceğinize karar verirken önce ihtiyaçlarınızı belirlemeniz gerekmektedir. Yangın alarm sistemini; kuracağınız alan, sistemin kapasitesi gibi kriterler bu seçimi yaparken bir hayli etkili olacaktır. Yangın alarm sistemi tercihinde bulunurken aşağıdaki karşılaştırma ve değerlendirmeleri göz önünde bulundurabilirsiniz.

Kablosuz Yangın Alarm Sisteminin Avantajları

  • Kablosuz yangın algılama ve ihbar sistemleri yapıları itibariyle bağlantıda kablo kullanılmadığı için işçiliği kolay olan sistemlerdir. İşçiliğin kolaylaşması işçilik maliyetlerini de azaltır.
  • Kablosuz yangın ihbar sistemlerinde kablo bağlantısının olmaması, duvarlarda ya da tavanda kesme, delme vb. işlemler yapılmayacağı için aynı zamanda görüntü açısından da önemli bir avantaj sağlamaktadır.
  • Kablolu yangın algılama ve ihbar sistemlerinde bağlı olan kabloların zarar görmesi durumunda tüm sistem etkilenebilir ancak kablosuz sistemlerde kablo olmadığı için böyle bir sorunla karşılaşılmaz.

Kablolu Yangın Alarm Sisteminin Avantajları

  • Günümüzde; kablolu yangın algılama sistemleri, kablosuz yangın algılama sistemlerine göre daha ucuzdur.
  • Kablolu yangın alarm sistemleri bağlı oldukları bir güç kaynağı ile çalışır ve elektrik kesintisine karşı pil yedeklemesi yapar.
  • Kablosuz olarak çalışan sistemler sinyal karışıklığı, sinyal kesilmesi gibi durumlarda çok ciddi etkilenirken kablolu yangın ihbar sistemlerinde böyle bir sorun yoktur.
  • Kablosuz yangın alarm sisteminde yangın dedektörleri, yangın ihbar butonu, yangın ihbar sireni gibi cihazlar yangın kontrol paneli ile yakın bir mesafede olmak zorundadır. Oysa kablolu sistemlerde bu mesafe çok daha uzun tutulabilir.
  • Kablolu yangın algılama sistemlerinde panele bağlı olan cihazlar kablosuz sistemlere göre sayıca çok daha fazladır.

Yukarıda da incelemiş olduğumuz gibi kablolu ve kablosuz yangın algılama ve ihbar sistemlerinin kendilerine göre hem avantajları hem de dezavantajları bulunmaktadır. Kablolu yangın alarm sistemlerinin günümüzde kablosuz sistemlerden bir adım önde olmasına karşın gelişen teknoloji ile birlikte kablosuz yangın alarm sistemlerinin de arayı kapatacağı aşikardır.

Alıntıdır.

Comments are closed.