Kayıt Cihazı İçin Hard Disk Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kamera güvenlik sistemlerinin en önemli unsuru görüntülerin kaydedildiği Hard Disk’lerdir. Peki CCTV sistemi için Hard Disk seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Bu sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Kamera güvenlik sistemleri (CCTV), sürekli olarak kayıt yapmaktadırlar. Kayıt cihazları, bir olay yaşandıktan sonra delil olarak görüntüleri alabilmemiz için çalışmaktadırlar. CCTV sistemlerinde yaşanılan en büyük sıkıntı ise istediğimiz anda görüntüleri elde edememizdir. Görüntüler yanlış hard disk seçiminden dolayı tamamen kaybolabilir, hatta belki de sisteminiz hiç kayıt yapmıyor bile olabilir. Bu sorunun en önemli nedeni ise yanlış hard disk seçimidir.

Kullanıcılarının sıklıkla sorduğu sorular, “kayıt cihazım için en iyi hard disk’i nasıl seçerim” ve “güvenlik sistemlerinde kullanılan hard disk ile bilgisayarlarda kullanılan hard disk arasındaki fark nedir” şeklindedir.

Gözetleme (Surveillance) Hard Disk’i Nedir?

Gözetleme tipi hard disk ya da güvenlik hard disk‘i, CCTV kamera görüntülerinin sürekli (7/24) olacak şekilde yerel olarak depolanması için kullanılırlar. Bu sebeple güvenlik hard disk’leri normal hard disk’lerden farklıdırlar.

CCTV sistemleri için güvenlik kameralarından disk’e gelen veri miktarını işleyebilecek doğru hard disk’i seçmek önemlidir ve hard disk’e 7 gün 24 saat kesintisiz bir şekilde bilgi aktarıldığını göz önünde bulundurduğumuzda bu verinin miktarı oldukça fazladır. Dolayısıyla güvenlik sistemindeki görüntüleri riske atmamak için en iyi hard disk’in seçilmesi önemlidir.

Normal Bir Hard Disk ile Gözetleme Hard Disk’i Arasındaki Fark Nedir?

İlk olarak, masaüstü veya dizüstü bilgisayarda kullanılan bir hard disk’in kayıt cihazları için uygun olmadığını bilmek gerekmektedir. Ne yazık ki birçok kişi maliyeti düşürmek için, güvenlik hard disk’inin normal bilgisayar hard disk’inden pek farklı olmadığı ve benzer şekilde çalıştıkları varsayımı ile hareket etmektedir.

Geleneksel bilgisayar hard disk’leri, günde sadece 8 saat ve haftada sadece 6 gün çalışacak şekilde üretilirler. Dolayısıyla toplam iş yükü en fazla %10-%20 seviyelerindedir ve performansları da orta ile düşük seviye arasında olur, bu nedenle normal hard disk’lerin arızasız geçen ortalama süreleri kısadır.

Kayıt cihazlarında kullanılan hard disk’ler, üreticiler tarafından özel olarak tasarlanmaktadır ve pek çok yönden bilgisayar hard disk’lerine göre daha dayanıklı, gelişmiş ve güvenilirlerdir. Bir gözetleme hard disk’i, zamanının 95%’inden fazlasını yazmak için harcar. Hard disk’teki aygıt yazılımı (çip içine gömülü yazılım), hızlı veri yazma için optimize edildiğinden dolayı güvenlik sistemleri için özel olarak tasarlanmıştır.

Bir güvenlik hard disk’i, CCTV sistemi tarafından kaydedilen videonun dijital olarak depolanması için merkezi bir bileşen oluşturur ve bu; 7 gün 24 saat boyunca çalışmak üzere bir DVR’da, NVR’da, video sunucusunda veya bir video yönetim sisteminde kullanılabilir. Canlı video kayıtları tutmak için bu sabit disklerin sürekli aktif olması gerekir.

Güvenlik sistemleri, hard disk kullanımını sürekli olarak yaptığı için, hard disk’te oluşabilecek herhangi bir aksama ciddi sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla bu tür hard disk’leri üreten firmalar, arızasız geçen ortalama süreleri uzun olacak şekilde üretirler. Bazı üreticiler de mekanik arıza veya kazara meydana gelen hasardan dolayı arızalanan hard disk’lerden verileri kurtarmak için bir kurtarma hizmeti olarak ayrıca bir aygıt yazılımı sunarlar.

Hard disk üreticilerinin güvenlik sektörü için özel ürünleri mevcuttur ve bunların maliyeti, bilgisayarlarda kullanılan normal hard disk’lere göre daha fazladır. Bu tür hard diskler profesyonel olarak CCTV sistemleri kuran firmalar, çalışan teknisyenler ve mühendisler tarafından tavsiye edilirler.

Kayıt Cihazı İçin Doğru Hard Disk Seçmek

Kayıt cihazlarınız için bir HDD almadan önce göz önünde bulundurmanız gereken ipuçlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

Doğru Üreticiyi Arayın

Kayıt cihazları için hard disk seçerken, göz önünde bulundurmamız gereken ilk şey güvenlik sistemleri için üretilmiş hard disk marka ve modelidir. İsterse çok büyük bir marka tarafından üretilmiş olsun, eğer bilgisayar hard disk’i alırsanız kayıt cihazınızda düzgün bir şekilde çalışmayacaktır. Burada yapılan en önemli hata ise; güvenilir markaları öne sürerek bilgisayar hard disk’lerinin de sorunsuz çalışacağını anlatan firmalardır. Kayıt cihazınız bilgisayar hard disk’i ile ilk başlarda çalışıyormuş gibi gözükebilir ancak bu diskler ileride sizin için büyük bir problem olacaktır.

Kayıt Cihazı Üreticisi Tarafından Onaylanmış Hard Disk Kullanın

CCTV sisteminiz için hard disk seçerken, sistem üreticisinin tavsiyesine uyabilir veya cihazınız ile birlikte gelen modeli kullanabilirsiniz. Kayıt cihazları genellikle belirli hard disk modelleri ile test edildikleri için onaylı olarak 7/24 çalışırlar. Profesyonel güvenlik kamerası ve kayıt cihazı üreticilerinin, cihazları ile birlikte test ettikleri hard disk’lerin listeleri mevcuttur; tavsiye edilen modeller arasından seçim yapabilirsiniz.

Ucuz Sistem ve Hard Disk’lerden Uzak Durun

Günümüzde bazı kişi ya da firmalar kampanya adı altında paket sistem satışı yapmaktalar. Bu tür satıcılar daha fazla kar elde edebilmek için yurt dışından ucuz ve vasıfsız cihazlar ithal ediyorlar. Ön kurulumu yapılmış, normal hard disk’lerle birlikte gelen, markasız, ucuz kayıt cihazları ve kameralar konusunda dikkatli olun. CCTV sistemi satın alırken; işinde uzman ve referansları olan firmalarla çalışmaya özen gösterin.

Hard Disk RPM Değerine Dikkat Edin

RPM (Revolutions per Minute) hard disk’in ekseninde, 1 dakika içerisinde gerçekleştirdiği dönüş ya da devir sayısıdır. RPM değeri arttıkça hard disk’in performansı da artar. Günümüzde satılan güvenlik hard disk’lerinin hepsi 7200 RPM olarak satılmaktadır.

Kayıt Cihazlarına Harici Bir Gözetleme Hard Disk’i Takılabilir Mi?

Kayıt cihazınız harici bir hard disk’i desteklediği sürece takılabilir. Bazı profesyonel kayıt cihazları, harici bir depolama cihazı için bir i-SCSI bağlayıcıya (connector) veya bir NAS sunucusu ile çalışan ekstra bir ethernet port’una sahiptir. Ancak unutulmamalıdır ki NAS ve harici depolama konusunda farklı hard disk’lerin kullanılması tavsiye edilse de disk’te video kayıtları depolanacağı için gözetleme hard disk’leri kullanılmalıdır.

Güvenlik Hard Disk’ini Bilgisayarımda Kullanabilir Miyim?

Bilgisayarlar ve gözetleme sistemleri için üretilen hard disk’ler arasında performans farklılıkları vardır. Bu konuda sık sorulan sorulardan birisi de gözetleme hard disk’lerinin bilgisayarlarda günlük kullanım veya oyun amaçlı kullanılıp kullanılamayacağıdır. Evet, kullanılabilirler ancak güvenlik hard disk’leri yazma amaçlı olarak tasarlandıkları için bilgisayarınızda okuma-yazma hızıyla ilgili sorunlarla karşılaşabilirsiniz ve bu da bilgisayarınızın tepkime süresini etkileyebilir.

Alıntıdır.

Comments are closed.